Hvad er fridykning?
Fridykning defineres som at dykke under vandet uden at have andet luft med end det man har i lungerne. Så de fleste har prøvet at fridykke når de har hoppet i vandet eller har svømmet et par tag under vandet.
Vi prøver at gøre det lidt bedre. Som med alle andre sportsgrene, så går det let op i hvad der kan måles og vejes. Inden for fridykning er det hvor langt man kan svømme, hvor dybt man kan dykke og hvor lang tid man kan være under vand. Her er der så forskellige underkategorier alt efter hvad der er tilladt af forskellige hjælpemidler som finner og vægte. Her har vi både forhenværende og nuværende verdensmestre i klubben, så AFK er absolut med på topplan.
For andre handler det om undervands jagt, foto eller opdagelse. Her giver træningen i svømmehallen overskud og sikkerhed når der efterfølgende dykkes i havet eller søerne i Danmark og udlandet.
Der er også dem der bruger det til afstresning, og nyder roen under vandet der kan være helt meditativ.
Til sidst skal man ikke glemme sport og motionsdelen, kampen med sig selv og kammaratskabet med dem man deler sin sport med. I Århus fridykkerklub har vi plads til det hele.
Sikkerhed ved fridykning
Det første spørgsmål man hører som fridykker er: “jamen er det ikke farligt”. Hertil kan vi kun svare nej, det er det ikke. Men det kræver selvfølgelig at man tænker sig om.
Den almindelige træning består af almindelig svømning og forskellige dykkeøvelser, samt statisk træning. Under denne form for træning er det tilstrækkeligt, at man træner sammen med en makker, og at man holder øje med hinanden. Alle i klubben bliver i løbet af de første par gange introduceret for hvad der kan ske, og hvordan man undgår det.
Man skal aldrig dykke eller svømme alene!… mange af ulykker i forbindelse med vand sker når man gør ting alene, og som regel ville en makker kunne have afhjulpet problemet relativt simpelt. En stor del af sikkerheden, specielt på åbent vand, består også i forberedelsen. Har man for eksempel inden dykket tjecket vind, vejr, bølge, tilkørselsforhold, eventuelle muligheder for selvredning og ikke mindst strømforholdene på det pågældende sted.
Presser man sig selv til det yderste, som for eksempel vi gør når det drejer sig om konkurrencer og rekordforsøg, skal man tage visse forholdsregler for at sporten er forsvarlig. Her skal være sikkerhedsdykkere i vandet, og livreddere på land som alle koncentre sig om én atlet af gangen. Desuden har vi til konkurrencer og rekordforsøg en læge med på kanten. Billedet her til højre stammer fra Aarhus Tripple Challenge, bemærk sikkerhedssvømmeren i overfladen, der har snorkel og finner på. Snorkelen er vigtig, da man på denne måde undgår at slippe atleten af syne. Finnerne er nødvendige for at følge med, da en dykker der er i gang med dynamisk dykning med monofinne, kan skyde meget stor fart. Pladen har man med i tilfælde af at dykkeren kommer op ude ved banetovet… her hjælper pladen dykkeren med at holde munden fri af vandet.
Sikkerhed ved statisk dyk
I statisk dykning er en makker ligeledes meget vigtig, makkeren bør når man nærmer sig sin grænse, prikke en på skulderen er spørge efter et OK-tegn. Bliver tegnet utydeligt eller inkoncekvent, siger man til sin dykker at han skal komme op… sker dette ikke bør ma gribe ind. Jo bedre man kender sin makker, desto nemmer er det at se hvornår vedkommende er ved at være presset.
På Billedet til venstre kigger vi hen over dommer og sikkerhedsfolk på kanten. Sikkerhedsdykkeren Esben holder her øje med nakken og de til tider kraftige trækninger man kan se kroppen lave. Hvis dykkeren som her er i neopren, kan det være meget svært at se grå øre, læber, trækninger og spændinger i nakken. Derfor er det vigtigt at bede om OK-tegn oftere og oftere igennem dykket.
OK-tjeck kan virke frustrerende for dykkeren, så aftal derfor altid hvordan lige præcis du ønsker disse udført.
Sikkerhedsdykkeren
En sikkerhedsdykker hjælper med sikkerheden i vandet. Det kræver både en god svømmer, og en der er klar hvis uheldet er ude… Der skal reageres roligt og fattet når tingene går lidt i den forkerte retning.
Sikkerhedsdykkeren bruges til at svømme ved siden af atleterne, som på billedet, samt holde øje med atleterne under opvarmning og i statisk. Dommerne fortæller hvornår sikkerhedsdykkeren skal gribe ind, og det er derfor kun i meget sjældne tilfælde at man selv skal gøre vurderingen om at samle atleten op… Fridykkeren bliver diskvalificeret hvis man rører ved vedkommende, så man bliver ikke populær på at samle en “frisk” person op.
Sikkerhedsdykker for AFK
Inden stævner arrangeret af AFK kalder vi alle sikkerhedsdykkerne sammen, og giver en grundig gennemgang af procedure, teknik, praktisk info og frem for alt sikkerhed.
Vi ser gerne at en sikkerhedsdykker har uddannelse i førstehjælp, livredderprøve, kystlivredderprøve eller anden handy uddannelse. Men det er ikke et krav da vi nok skal give grundig instruktion inden stævnet.
Som sikkerhedsdykker får du den bedste tilskuerplads man kan få. Er du interesseret i at hjælpe som sikkerhedsdykker til fremtidige stævner, så kontakt Kurt.